SBM1076 Lyngbygård Å
Et vikingetidigt vadested
Skanderborg Museum begyndte i november 2007 på undersøgelser af en overgangskonstruktion fra vikingetiden ved Lyngbygård å nord for Galten og Skovby. Skov- og Naturstyrelsen er bygherre for Vådområdeprojekt Lyngbygård Å, VMP2, der blandt andet omfatter etableringen af 20 genslyngede delstrækninger på Lyngbygård Å med en samlet længde på 4,8km. I oktober 2007 stødte entreprenørens gravemaskiner på en stenlægning og nogle opretstående planker i forbindelse med anlægsarbejdet.
På åens sydlige bred lå resterne af en stenlægning, som kan have udgjort en brokasse til en mindre bro eller en vejlignende konstruktion, der har bragt folk tørskoede ned til åløbet.På den nordlige bred af fortidens åløb fandt man flere rækker af nedbankede kløvede egetræsplanker. Pælene var tilspidsede med et eller flere hug, som ifølge museets tømrer var udført særdeles kyndigt med skarpt slebent værktøj – godt håndværk!
En af pælene er blevet tidsbestemt ved en årringsundersøgelse. Træet er fældet i år 811 e.Kr. eller i et af årene umiddelbart derefter.
Lidt længere mod nord, på den sydlige side af vejen Langelinie har Moesgård Museum tidligere afdækket spor efter en bebyggelse fra vikingetiden. Måske har de brugt vadestædet ved Lyngbygård å? Vadestedets placering er med til at tegne et billede af samfærdsel i området i oldtiden. Når mennesker gør sig den umage at etablere nogle konstruktioner, der skal lette overgangen ved et åløb, må det være, fordi det er vigtigt for dem, at en passage til stadighed er mulig netop på dette sted.
Vil du vide mere? Læs udgravningsrapporten