
Lokalhistorisk Kalender 2020
Kalenderen sælges fra midten af november flere steder: I Kvicklys kiosk, i Superbrugsen i Ry, i Dagli’brugsen i Gl. Rye, hos frisøren Hair, Klostervej 20, hos købmanden i Alken og Meny i Låsby. Og så selvfølgelig på Biblioteket og Lokalarkivet, hvor bibliotekarerne vil være behjælpelige, hvis der ikke er nogen på arkivet.
I en indlevering af gamle papirer til Ry Lokalarkiv lå en fotokopi af en avisartikel. Artiklen vakte nogen opsigt og en engageret diskussion på arkivet. Diskussionen affødte en henvendelse til sognepræsten i Skt. Sørens Kirke, Iben Thomsen. Hun kunne bekræfte artiklens sandfærdighed: Der findes et gammelt maleri af den klokkestabel, som i 1912 blev afløst af Hack Kampmanns flotte kirketårn. Maleriet befandt sig i Skt. Sørens Hus, hvor det hang på en ikke særlig iøjnefaldende plads.
Lokalarkivet har affotograferet maleriet og bringer det i Lokalhistorisk Kalender 2020 sammen med historien om klokkestabelen.
Maleriet er malet af Hans Smidth, en af de berømte malere, der sidst i 1800-tallet opsøgte motiver fra det dengang temmelig vilde, uvejsomme og uopdyrkede Midtjylland. Hans Smidth har malet mange motiver fra Det midtjyske Søhøjland, blandt andet det berømte maleri af gæssene, der drives gennem Gammel Rye.
Hans Smidths broder, Frederik, var en af medstifterne af F. L. Smidth-gruppen. Hans Smidth blev således indirekte medvirkende årsag til gruppens store jordopkøb ved Salten Langsø og opførelsen af ejendommene Høvild, Højkol og Skeldal.
Skolerne i den gamle Ry Kommune har været forsidetema gennem de sidste flere år. Nu er vi igennem skolerne og slutter af med Gudenåskolen, som faktisk trådte sine barnesko i Gl. Rye. Der er måske nogen, der kan genkende sig selv på fotografiet, selvom de fleste sidder med ryggen til fotografen.
Og så er 2020 jubilæumsår. Det er 125 år siden, at Ry Borgerforening blev stiftet, og vi bringer en lille beretning om foreningens virke gennem årene. Foreningens store betydning for byen Ry vil garanteret være ny for mange.
Det er 100 år siden at Nordslesvig blev genforenet med Kongeriget Danmark. Mindesten for genforeningen står flere steder i kommunen, vi fortæller om genforeningsstenen i Flensted.
Låsbyhallen fejrer 40 års jubilæum. Og kunstmaler Anna Klindt Sørensen kunne have holdt 120 års fødselsdag i 2019, men det nåede vi ikke at skrive om i 2019 kalenderen, så det råder vi bod på i 2020 med en beretning om hendes hjem, Petersborg, som trods mange bestræbelser ikke blev til kunstmuseum for den berømte Ry-malerinde.
I disse dage, hvor Bytorvet udvides og bebygges vil mange nok glæde sig over et nostalgisk foto af Essotanken, og beretningen om eneboeren på Hejnæs, Tex-Ilden, der rejste verden rundt og oplevede mere end de fleste, kan nok vække rejselysten hos mange.
Lokalhistorisk Kalender udkom første gang i 1999. Det er således den 22 gang, kalenderen udkommer. Hvis man vil læse de enkelte årgange, er det muligt på www.mit.ryarkiv.dk . Her er samtlige årgange af kalenderen tilgængelige i pdf-format.
Kalenderen sælges fra midten af november flere steder: I Kvicklys kiosk, i Superbrugsen i Ry, i Dagli’brugsen i Gl. Rye, hos frisøren Hair, Klostervej 20, hos købmanden i Alken og Meny i Låsby. Og så selvfølgelig på Biblioteket og Lokalarkivet, hvor bibliotekarerne vil være behjælpelige, hvis der ikke er nogen på arkivet.
Prisen er 50,- en pris, vi har fastholdt siden første kalender udkom i 1999. Så det er også en slags jubilæum, dog kun på 22 år.