Skanderborg Historiske Arkiv blev stiftet i 1974 under navnet Skanderborg Egnsarkiv.
Det var historieinteressen, interessen for den lokale historie og den lokale identitet, der i 1972 fik Skanderborg Museumsforening til at nedsætte et arkivudvalg.
Materialet om byens historie havde ligget spredt i skabe og skuffer, og udvalget havde igennem et stykke tid kigget efter egnede lokaler, hvor det kunne samles. Valget faldt på det tidligere dommerkontor, Adelgade 5. Ved åbningen d 21.nov. 1974 opfordrede man borgerne til at afleverede billeder, film m.m. med motiver fra Skanderborgegnen. Ældre blev opfordret til skriftligt eller på bånd at meddele arkivet deres erindringer fra barn- og ungdom, og byrådet skænkede arkivet et klenodie; en stadfæstelse af købstadsprivilegiebrevet af 28.okt. 1583.
Arkivarbejdet udviklede sig til et frugtbart samspil mellem frivilligt engagement og professionelt historisk arbejde. Interessen for fortiden voksede og gennem arbejdet viste man stedets berettigelse.
Formelt hørte egnsarkivet under Skanderborg bibliotek, men forholdet til museet var tæt, og med museumsforeningen som støtteforening arbejdede museet og arkivet hver for sig og dog sammen. I 1981 blev det også til et fysisk fællesskab, da Skanderborg Museum flyttede ind i dommergården som nabo til arkivet.
Tilvæksten af materiale til arkivet var god og interessen for lokalhistorie var i begyndelsen af 1980’erne stærkt stigende. I 1985 blev museet statsanerkendt og museum og arkiv sluttet sammen til en institution. Sammenslutningen var naturlig, da begge arbejdede med historien som emne, supplerede hinanden, og museet havde stor gavn af arkivets materiale til udstilling og formidling. Men der er også forskel, bl.a. det, at museet samler eksemplarsamlinger, mens arkivet samler unikke papirer og billeder.
Arkivets pladssituation blev med årene mere og mere kritisk. I 1989 viste byrådet forståelse for problemerne, og arkivet kunne flytte til ejendommen Adelgade 46, hvor der indrettedes velegnede lokaler til kontorer, en god læsesal og flere magasinrum.
Arkivets samlinger fortsatte med at vokse, idet Hylke sognehistoriske Arkiv, en lokalhistorisk samling fra Stilling og en bogsamling og arkivalier fra Frihedsmuseet i Skanderborg Dyrehave blev overført til arkivet.
I forlængelse af kommunalreformen 2007 besluttede Kultur & Borgerservice at udvikle den samlede arkivvirksomhed i kommunen samtidig med, at borgerne skulle tilbydes en ensartet god betjening på lokalarkivområdet. Målet var at sikre, at de 5 søjler; indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling af den arkivalske kulturarv, blev varetaget på det højst mulige faglige niveau i et samarbejde mellem professionelle og frivillige kræfter. Resultatet blev, at alle lokalarkiver i den nye kommune pr. 1.4.2009 blev samlet under et i enheden Skanderborg Historiske Arkiv som en afdeling af Skanderborg Museum.
Skanderborg historiske Arkiv startede i april 2010 Skanderborg Leksikon, some er et brugerdrevet, internetbaseret leksikon, der sætter fokus på formidling af lokalhistorien og kulturarven i Skanderborg Kommune.
Skanderborg leksikon kan ses på adressen www.skanderborgleksikon.dk