
Vejen til Øm
Vandreentusiaster og klostervenner begiver sig på vandring fra Vitskøl til Øm for at fejre 850 året for klostrets grundlæggelse
Vejen til Øm var for 850 år siden brolagt med vanskeligheder for de munke, der grundlagde Øm Kloster. De måtte gruelig meget igennem og de opholdt sig flere steder og var syv år undervejs. I år er det 850 år siden de bosatte sig i Øm. Det skal fejres, og fejringen starter med en vandretur i munkenes fodspor fra Vitskøl til Øm.
Munkenes rejse fra Vitskøl kloster i Vesthimmerland til Øm Kloster ved Ry kender vi fra håndskriftet Øm Klosters Krønike. Herom kan vi læse, at munkene rejste ud en vinterdag i 1165. Det var den 16. februar og deres første mål var ved Sminge sø i Gudenådalen ca. 90 km sydøst for Vitskøl. Her blev de ikke længe, da stedet ikke egnede sig til en klostergrundlæggelse. I de næste seks år flyttede munkene rundt i Østjylland, inden for en radius på ca. 15 km: Først til Veng Kloster, dernæst bosatte de sig på Kalvø i Skanderborg Sø, indtil de en forårsdag i 1172 kom til Øm. Her grundlagde de et kloster, der kom til at fungerer i næsten 400 år.
Som et led i fejringen af klosterjubilæet vil en gruppe af vandreentusiaster og klostervenner begive sig ud på samme rejse, som munkene. Første vandring finder sted i den første weekend i marts. Lørdag d. 5. marts udgår en gruppe vandre fra Vitskøl kloster og går mod Skals i det smukke landskab omkring Limfjorden. Der skal blandt andet vandres på Ertebølleruten.
Når gruppen forlader Vitskøl Kloster, vil der være minimum 13 personer udklædt i munkedragter. Det er en symbolsk handling og baseres sig på, at der minimum skulle 13 munke til at grundlægge et nyt kloster (en abbed og 12 munke). Når gruppen har gået lidt, afklæder de sig munkedragterne og sætter kursen mod Skals.
På Vitskøl Kloster vil der lørdag d. 5. marts kl. 11.30 være en lille happening hvor man kan møde ’vandremunkene’ og høre lidt om resten af turen.
Turen organiseres af foreningen Øm Klosters Venner og Museum Skanderborg.
Kontaktperson Lene Mollerup lmo@museumskanderborg.dk, Øm Kloster Museum telefon 86898194 og mobil 26168194.