Historien om Danmark - senmiddelalderen
Valget af en konge, der var tilhænger af Martin Luthers lære, var begyndelsen til enden for katolicismen i Danmark.
Begyndelsen til enden- Kongevalget i Skt. Sørens Kirke i Rye
I april 1533 døde Danmarks konge Frederik I. Rigsrådet skulle vælges en ny konge, men havde svært ved at blive enige. Kongen havde to sønner hertug Christian af Slesvig og Holsten og prins Hans. Der var lige det, at hertug Christian var brændende tilhænger af Luthers lære og Hans var stadig kun et barn.
Det danske rigsråd ønskede sig en katolsk konge, og da man ikke kunne blive enige, valgte man at udskyde beslutningen til året efter. Det var en uholdbar situation, ikke at have en regerende konge. Rigshofmester Mogens Gøye indkaldte de jyske medlemmer af rigsrådet samt de jyske bisper til møde i Skt. Sørens Kirke i Rye den 4. juli 1534.
Det var en beslutning af stor vigtighed for landet, så samtidig med at møde foregik i kirken, forsamledes en stor mængde af den jyske adlen udenfor kirken. Her ventede de på at hører nyt.
Valget kuppes
Rigsråderne kunne ikke nå til enighed. Nogle ønskede sig hertug Christian til konge, heriblandt rigshofmesteren, mens andre, særligt biskopperne, ønskede den katolske prins Hans, som landets næste konge. Forhandlingerne trak ud, og til sidst ende det med, at den almindelige adel, som havde forsamlet sig udenfor kirken, trængte ind og forlangte at få at vide, hvem der modsatte sig valget af hertug Christian.
Presset fik modstanderne af hertugen til at opgive, og gå ind på valget, skøn ikke alle var tilfredse.
Historien fortæller, at biskoppen af Århus, Ove Bille, grædende satte sin underskrift på dokumentet, for han var godt klar over, at med valget af den luthersksindet hertug Christian, ville Danmark ikke forblive et katolsk land.
Begyndelsen til enden – også for byen Rye
Valget af Danmarks første protestantiske konge fik også følger for købstaden Rye. Byen levede af pilgrimme og valfarten til Sankt Sørens kilde og den store omsætning på årets tre kildemarkeder. Med reformationens indførelse stoppede valfarterne, markederne flyttedes bl.a. til Horsens og kirken manglede indtægter forfaldt. Byen mistede efterhånden sin status og synede hen.
Middelalderens slutter
Året 1536 sættes normalt som skillelinje mellem middelalderen og renæssancen. Med reformationen blev Danmark et protestantisk land. Middelalderen er betegnelsen for perioden fra kristendommens indførelse og frem til trosskiftet i 1536, Den periode hvor Danmark var et katolsk land.