Vejen til Øm
En broderet frise fortæller om munkenes rejse til Øm Kloster
En gruppe broderister har siden efteråret 2022 siddet og syet på en billedfortælling baseret på 12 historier fra Øm Klosters Krønike i anledning af 850 året for Øm Klosters grundlæggelse.
Når billedfortællingen er færdig i løbet af 2023, vil den blive udstillet på Øm Kloster Museum.
Det er et moderne broderi, som trækker på gamle traditioner. For hver billede er der en tilhørende tekst, der fortæller, hvad der sker på billedet. Der broderes på uld med uldgarn og når frisen er færdig, måler den 3,5 m.
Herunder kan man se og læse lidt om det igangværende arbejde.
HER REJSER DE FRA VITSKØL, 16. FEBRUAR 1165
Billedfortællingens første panel, som er broderet af Stine
Abbed Henrik i Vitskøl Kloster er ved at fortælle sine munke, at de skal grundlægge et nyt kloster i Aarhus stift. Nogen ser mere klar ud til rejsen end andre, mens abbed Henrik fortæller dem, at de skal bygge en ny kirke.
PÅ VEJ TIL SMÅENGE
Billedfortællingens andet panel er broderet af Gurli:
Her ser vi munkene, der er er startet deres rejse fra Vitskøl Kloster og er på vej sydpå. Med sig har de deres ejendele på vogne og heste, mens de selv går ved siden af. Det er midten af februar 1165 og der er sne i luften.
Det er klostrets nye abbed Brian, som føre munkene mod deres nye hjem.
MEN SMÅENGE VAR FOR FATTIGT
Billedfortællingens tredje panel er broderet af Anette:
Munkene er rejst fra Vitskøl til Sminge (Småenge) i Gudenådalen mellem Gudenåen og Voel bæk. Her har det fået et stykke jord af biskop Eskil af Aarhus. Men de bliver skuffede da de ankommer, for stedet egnede sig ikke til en klostergrundlæggelse.
Her ser vi munkene er ankommet til Sminge og betragter stedet.
MODTAGELSEN I VENG 1166
Billedfortællingens fjerde panel er broderet af Ingeborg:
Da Sminge måtte opgives, fik munkene i stedet tilbudt Veng Kloster. Her boede allerede en gruppe af benediktinermunke. De var ikke særligt interesseret i, at der skulle flytte andre ind.
En historie fortæller hvordan benediktinerabbeden Jens opførte sig ugæstfrit over for abbed Brian og hans folk, under et besøg. Han lod abbed Brians svende binde, fordi de havde taget korn til deres heste, da de havde fået for lidt udleveret
HER GIVER FRU MARGARETA DRONNINGEN GULD
Billedfortællingens femte panel er broderet af Eva:
Her ser vi historien om den lokale adelskvinde fru Margareta, som var i familie med kongen (Valdemar den Store). Det var Fru Margaretas ønske, at grundlægge et nonnekloster i Veng, så da munkene flyttede ind, kom de i vejen for hendes planer. Derfor gav hun sig til at forfølge munkene. På billedet er hun ved at bestikke dronning Sofie, med en guldring, som hun skulle have røvet fra Veng kirke.
HER FLYTTER DE TIL KALVØ,1168
Her ses billedfortællingens sjette panel, broderet af Erna:
Stridighederne med Fru Margareta i Veng blev for meget for munkene, så de byttede jord med kongen, så kongen fik Veng og munkene fik øen Kalvø.
På billedet ser vi Kong Valdemar stå med Veng Kirke, mens abbed Brian holder knoglerne af klostrets grundlæggere bisp Eskil og Erik Greve, som de tog med sig da de flyttede fra Veng til Kalvø i Skanderborg Sø.
DET VAR SVÆRT AT KOMME TIL OG FRA KALVØ
Her ses billedfortællingens syvende panel, broderet af Gurli:
Munkene havde ikke lige taget højde for, hvor besværligt de var at bo på en ø. De kunne hverken komme til eller fra øen, når vejret var dårligt og det var ikke muligt at bygge en bro, både på grund af afstand og søens dybde.
Her ser vi et skib der ikke kan komme ud til øen og derfor sad munkene isoleret i lange perioder.
HER KOMMER DE TIL ØM, 1172
Her ses billedfortællingens ottende panel, broderet af Benedikte:
I munkenes søgen efter et bedre sted at slå sig ned, kom de i foråret 1172 til Øm. Billedfortællingen viser det smukke syn, som mødte munkene denne forårsdag. Stedet lå tæt ved skoven, omgivet til alle sider af vand og moser og tæt overgroet af mange buske. Her fandt de det perfekte sted til deres kloster.
HER MÅLER HR MARTIN VANDSTANDEN I BEGGE SØER
Her ses billedfortællingens niende panel, broderet af Hanne:
Jorden ved Øm lå mellem to søer, hvilket den ingeniørkyndige munk Martin fandt ud af at udnytte. På billedfortællingen er Martin ved at opmålte området og finde ud af, at det er muligt at grave kanaler mellem søerne for at skabe en kommende vandforsyningen til klosteret.
HER TRUER JOMFRU MARIA API HALS MED DØDEN
Her ses billedfortællingens tiende panel, broderet af Lene:
Det var ikke så nemt at overtage jorden ved Øm, som munkene havde troet. Billedfortællingen viser historien om en rig bonde med navnet Api Hals. Han ville ikke sælge sin jord i Øm til munkene. Men så en nat drømte han om en stor og smuk kirke og han hørte Jomfru Maria true ham med en pludselig død, hvis han modarbejdede munkene. Derefter skyndte han sig at sælge sin jord til munkene.
HER REJSER ABBED BRIAN TIL ROM, 1165, 1168, 1172
Her ses billedfortællingens ellevte panel, broderet af Magda:
Vi har fulgt abbed Brian fra han startede sin rejse fra Vitskøl kloster. Han kom til at tilbagelægge mange 1000 kilometer, for han måtte en tur til paven i Rom, hver gang klostret flyttede til et nyt sted. Det blev til tre ture til Rom. Formålet med abbedens rejse var at meddele paven, hvor klostret kom til at ligge, og for at få papir på klostrets rettigheder med hjem. Efter sin sidste rejse stoppede han som abbed og blev munk i Sorø Kloster. Han var abbed for Øm i de første 8 år
HER SKRIVES KRØNIKEN, 1207
Her ses billedfortællingens tolvte og sidste panel, broderet af Birthe:
Vi ser munken skrive Øm Klosters krønike, som er den kilde, hvorfra vi har alle historierne. I krøniken står der ”Da vi ønsker at fortælle til eftertiden, hvordan dette kloster, som hedder Øm tager sin begyndelse, beskrives her, hvornår det blev grundlagt og af hvem, og hvordan det er flyttet fra sted til sted og er end her”. Krøniken har her givet os farverige fortællinger om Munkenes vej til Øm for 851 år side,