Museet på Gl. Rye Mølle
Møllestien 5, Gl. Rye - 8680 Ry - Tlf. 87 94 32 60 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
LUKKET
Åbner 21. april
Vi ses til maj 2021
Læs mere ...
LUKKET
LUKKET
LUKKET
LUKKET
LUKKET
LUKKET
LUKKET
Læs om de udgravninger, som arkæologerne på Museum Skanderborg forestår.
Da Galgebakken i Gl. Rye blev udgravet i oktober 1944, gjorde man et uhyggeligt fund. Under selve Galgebakken fandt man skelettet af en kvinde, som var nedgravet i en lodret, meget sammenkrøbet stilling.
Selvom kvinden er fundet på Galgebakken, er hun ikke nødvendigvis blevet hængt. Fundomstændighederne afslører ikke præcist, hvordan hun er kommet af dage. Tidspunktet har formentlig været 1600-tallet.
Kvindeskelettet blev døbt "Petrine" af førstelærer på Gl. Rye Skole, Harald Nielsen, som i mange år havde skelettet liggende i en kasse på sit loft. Han brugte det af og til i forbindelse med sin undervisning på skolen. Harald Nielsen stod for udgravningen af Galgebakken sammen med landsretssagfører Holtet fra Skanderborg. Galgebakken i Gl. Rye var den første galgebakke i Danmark, der blev udgravet.
Galgen bestod af to bærestolper og en overligger - "galgehammeren". Her endte forbryderne deres dage, og der var plads til mere end én dødsdømt, idet galgehammeren var godt 4 m lang.
Ofrene fik lov til at blive hængende som føde for fuglene, indtil de faldt ned. Derefter blev ligene gravet ned i selve højen.
I slutningen af middelalderen lå der i Rye et birketing i tilknytning til Øm Kloster. Det findes bekræftet i skriftlige kilder fra 1442. Da klosteret blev nedlagt, bevaredes birketinget i Rye, som efter den tids målestok var en forholdsvis stor by. I perioden frem til 1687 fungerede birketinget i Rye. Her blev både afsagt og eksekveret domme. Det afspejler sig stadig i navne som "Galgebakken", "Stejlehøj" og "Kophøj". Straffene var hårde - efter vor tids målestok umenneskelige. Dødsdom blev givet for selv mindre forseelser som fx tyveri.