Sten- og bronzealder syd for Hørning
Hørnings kommende skolegrund rummer flere tusind år gamle og sjældne levn
På en mindre udgravning syd for Hørning er museets arkæologer i gang med at dokumentere levn fra både den yngre stenalder (3900-1700 f.Kr.) og den yngre bronzealder (1100-500 f.Kr.).
To små bygninger, sandsynligvis fra stenalderen, er netop udgravet. Bygningerne er mellem 5,5 og 8,5 m2 store, og har begge en formodet indgang mod øst. I stil minder de om de få kulthuse der er registreret i Danmark, bl.a. Tustrup-huset på norddjurs. Der er ikke de store fund i bygningerne, men enkelte stykker keramik og flint er dog dukket op. Bygningerne ligger få meter fra hinanden på en bakketop, og indgangene peger op mod en overpløjet gravhøj, som desværre ikke er berørt af nuværende lokalplan.
Kun 10 meter fra det sydligste hus ligger der en øst-vest-orienteret 12m lang, bred grøft, med trækulslag i bunden. Kun få stykker flint er fundet heri, og der kendes derfor ingen nøjere datering af grøften, men indtil videre formodes den at datere sig til samme periode som husene, men...
kun ca. 10 meter fra grøftens vestlige hjørne er der fundet to brandgrave. Den ene er en flot stensat urne med lerlåg. I toppen af urnen lå en meget sjælden pilespids i bronze og lodret stukket ned, var en ragekniv af bronze. Gravgaverne kan dateres meget snævert til yngre bronzealder, endda periode 4 (1100-900 f.Kr.). Spørgsmålet er derfor om de små huse og grøften også daterer sig hertil.
Der er dog flere andre anlæg og fund på pladsen som i den grad relaterer sig til yngre stenalder, og det er bl.a. fund fra et lavningsområde og små nedgravninger på hele pladsen.
De forskellige anlægstyper på pladsen formodes derfor at kunne være resultatet af en længere fastholdelse af stedet som en kultisk/rituel plads i forbindelse med gravlæggelse i måske både stenalder og bronzealder.
Udgravningen fortsætter en uges tid endnu.
Læs beretningen her