Pressemeddelelse udsendt den 29. juli 2014 via Aarhus Universitets Pressetjeneste
Pressemeddelelse og invitation til presserundvisning:
Lukket pga ombygning.
På gensyn.
Følg med på facebook og se kalender for arrangementer ude af huset.
Tirsdag - søndag
Kl. 10.00 - 16.00
Torsdag - søndag
Kl. 13.00 - 16.00
Sommerferieaktiviter igen i 2024
Åbent fra den 13.-20. oktober
alle dage fra kl. 11.00-16.00
Lørdag 12. oktober kl. 11.00-17.00
Lukket på grund af ombygning.
På gensyn i de nye lokaler.
Mandag
Kl. 14.00 - 17.00
Mandag, kl. 15.00 - 17.00
Torsdag, kl. 14.00 - 16.00
Torsdag
Kl. 9.00 - 12.00
Mandag kl. 13.00 - 15.00
Tirsdag kl. 14.00 - 16.00
Veng Lokalarkiv holder sommerlukket.
Åbner igen den 14. august.
Læs om de udgravninger, som arkæologerne på Museum Skanderborg forestår.
Pressemeddelelser vil løbende blive offentliggjort på denne side med den nyeste pressemeddelelse øverst.
Pressemeddelelse og invitation til presserundvisning:
Fire bækkener på en kæp og bundter med skændede knogler afslører, at der foregik et voldsomt rituelt efterspil med ligene af de mange krigere, som blev nedkæmpet ved et stort slag nær Skanderborg i tiden omring Kristi fødsel.
28.07.2014 | Signe Hvid Maribo
Det vakte international opsigt, da arkæologiske udgravninger i 2012 afslørede knoglerne af krigere fra en hel hærstyrke, der i tiden omkring Kristi fødsel var blevet smidt i mosen ved Alken Enge i Østjylland efter at være blevet nedkæmpet ved et større slag. Siden er der blevet gravet yderligere i området, og arkæologer og fagfolk fra Aarhus Universitet, Museum Skanderborg og Moesgård Muserum har nu gjort nye opsigtsvækkende fund.
”Vi har fundet fire bækkener fra fire forskellige mænd sat på en træstok. Derudover har vi fundet bundter af knogler, og knogler med skære- og skrabemærker og knuste kranier. Vores undersøgelser viser, at der forgik en voldsom afslutning, efter at de falde krigerne havde ligget på slagmarken i et halvt år,” fortæller projektleder Mads Kähler Holst fra Aarhus Universitet.
Resterne af de faldne blev samlet sammen, knogler blev renset for kødrester, sorteret og ødelagt med stor brutalitet for til sidst at blive smidt ud i søen. Sammen med knoglerne fra krigerne ligger slagtede dyr og lerkrukker, der sandsynligvis har rummet madofre.
”Vi er ret sikre på, at der er tale om en religiøs handling. Det ser ud til at være en form for naturhelligdom – en hellig lund – hvor man har afsluttet en større krigshandling med en rituel udstilling og ødelæggelse af knoglerne fra de overvundne krigere,” udtaler Mads Kähler Holst.
Geologiske undersøgelser har vist, at fundene i jernalderen blev smidt ud i søen fra enden af en landtange, der strakte sig langt ud i Mossø, der på det tidspunkt var en del større, end den er i dag.
”De fleste knogler finder vi spredt ud over den gamle søbund uden sammenhæng, men med de nye fund får vi pludselig et stærkt indtryk af, hvad der er sket. Det gælder ikke mindst fundet af de fire bækkener. De må være sat på kæppen, efter at de var blevet skeletteret,” fortæller udgravningsleder Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg.
Kampene ved Alken Enge fandt sted i den del af jernalderen, hvor der skete store forandringer i Nordeuropa, fordi Romerriget trængte nordpå og pressede de såkaldte germanske folk. Det førte til krige både mellem romere og germanere og internt germanerne imellem.
Arkæologerne regner med, at det er en sådan intern konflikt, der ligger bag fundene ved Alken. Fra romersk side findes beskrivelser af germanernes makabre ritualer med ligene af besejrede fjender, men det er første gang, at man har fundet sporene af en sådan hellig plads.
Copyright © 2014 Peter Jensen, Aarhus University
Undersøgelserne i Alken Enge fortsætter frem til d. 8. august 2014. Der er offentlige rundvisninger på udgravningen torsdag d. 31. juli kl. 15.00 og 17.00. Kør efter adressen Alkenvej 171, 8660 Skanderborg. Udgravningen er desuden åben for pressen onsdag den 30. juli kl. 10.00-15.30.
En række af fundene fra udgravningerne kan for tiden ses på Museum Skanderborg, der i blandt de fire bækkener på pind.
Presserundvisning
Udgravningen vil være åben for pressen onsdag den 30. juli 2014 fra kl. 10.00 til kl. 15.30. Kør efter adressen Alkenvej 171, 8660 Skanderborg.
Udgravningsleder Ejvind Hertz, Museum Skanderborg
E-mail: ehz@museumskanderborg.dk – mobil: 25 32 54 01
Projektleder Mads Kähler Holst, Aarhus Universitet/Moesgård Museum
E-mail: mads.holst@cas.au.dk – mobil: 22 99 49 15
-------------------------------------
Pressemeddelelse og invitation til presserundvisning:
Et kranie med et stort hul i baghovedet og en lårbensknogle, der er hugget midt over. Skader på skeletter og fund af økser, spyd, køller og skjold bekræfter, at der har været voldsomme kampe i Alken Enge ved Skanderborg.
14.08.2012 | Signe Hvid Maribo
Det er tydeligt, at det har været en meget omfattende og dramatisk hændelse, der må have påvirket datidens samfund markant, fortæller projektleder Mads Kähler Holst, Aarhus Universitet
Igennem næsten to måneder har han sammen med 15 arkæologer og geologer arbejdet med udgravningen af en stor ofret hær fra tiden omkring Kristi fødsel. Skeletdele fra flere hundrede krigere ligger spredt i en mose i Alken Enge nær Mossø i Østjylland.
I løbet af de kommende dage tages knoglerne op af udgravningen. Derefter skal et international team af forskere i gang med omfattende analyser for at forsøge at afsløre, hvem krigerne var, og hvor de kom fra.
- Udgravningen har givet os en stor mængde skeletdele, som vi tror, vil kunne besvare nogle af spørgsmålene om, hvad det var for begivenheder, der ledte frem til, at hæren havnede her, fortæller Mads Kähler Holst.
Den arkæologiske undersøgelse nærmer sig sin afslutning for i år, men meget tyder på, at fundet er langt større end det, som arkæologerne har udgravet indtil nu.
-Vi har lavet små prøve-udgravninger forskellige steder i det 40 ha store moseområde, og der bliver ved med at dukke nye fund op, siger udgravningsleder Ejvind Hertz, Skanderborg Museum.
Fundet er så stort, at forskerne ikke regner med at kunne udgrave det hele. I stedet vil de prøve at skabe et overblik ved at lave mindre undersøgelser forskellige steder i mosen og rekonstruere, hvordan landskabet så ud i tiden omkring Kristi fødsel.
Samtidig med de arkæologiske udgravninger har geologer fra Geoscience, AU været i gang med at undersøge mosens udvikling.
-De geologiske undersøgelser peger på, at de arkæologiske fund er aflejret i en sø på et tidspunkt, hvor en odde havde afsnøret et mindre bassin i østenden af Mossø, siger professor Bent Vad Odgaard, Aarhus Universitet.
Dette mindre bassin udgør i dag Alken Enge. Undersøgelserne peger også på, at der har været flere ændringerne i vandstanden. Perioder med høj og lav vandstand skal nærmere tidsfæstes for at fastslå, hvordan de præcise forhold var, da fundene blev nedlagt.
Undersøgelserne i Alken Enge fortsætter frem til d. 23. august. Der er offentlige rundvisninger på udgravningen på torsdage kl. 13.00 og 17.00
Undersøgelserne gennemføres i et samarbejde mellem Skanderborg Museum, Moesgård Museum og Aarhus Universitet.
Carlsbergfondet har støttet projektet”Hær og Efterkrigsritual i jernalderen. De ofrede krigere i Alken Enge i Illerup Ådal”med 1,5 millioner.
Udgravningen vil være åben for pressen onsdag den 15. august 2012 fra kl. 13.00 til kl. 15:30. Kør efter adressen Alkenvej 171, 8660 Skanderborg.
Mads Kähler Holst
Lektor, Aarhus Universitet
Arkæologi, Institut for Kultur og Samfund
E-mail: mads.holst@hum.au.dk
Telefon: 22 99 49 15
Ejvind Hertz
Skanderborg Museum
Museumsinspektør med ansvar for arkæologi
E-mail: ehz@museumskanderborg.dk
Telefon: 25 32 54 01
Bent Vad Odgaard
Professor
Geoscience, Aarhus Universitet
E-mail: bvo@geo.au.dk
Telelefon: 26 27 72 40
-------------------------------
Pressemeddelelse og invitation til presserundvisning:
Hvad var det, der skete ved Alken i tiden omkring Kr. fødsel? Hvem var de over 200 ofrede mennesker? Og hvad var det for begivenheder, der førte til de store ofringer?
Det er nogle af de spørgsmål, arkæologer og fagfolk fra Museum Skanderborg, Moesgård Museum og Aarhus Universitet håber at finde svar på, når de I sommer graver i Alken ved Mossø nær Skanderborg. Udgravningen er en opfølgning på det helt unikke fund fra 2009 af en ofret hær i mosen. Nu håber man at kunne klarlægge så meget som muligt omkring de begivenheder, som førte til ofringen af flere hundrede krigere.
Mange skeletter i vente
Mandag blev der første spadestik taget til de nye store arkæologiske udgravninger ved Alken Enge. Arkæologerne har allerede dokumentation for fund af knogler fra op mod 200 fundne krigere. Og de tror, at mange flere vil dukke op i løbet af juli og august.
- Sidst vi gravede her, kunne vi se, at fundene stadig stak ud af jordvæggene i vores udgravning. Der er derfor heller ingen tvivl om, at udgravningen vil resultere i mange flere skeletter. Hvis vi er heldige, har vi kun set starten, siger lektor i arkæologi Mads Kähler Holst fra Aarhus Universitet.
Under vandspejlet
Udgravningerne bliver udført under vanskelige forhold i et engområde tæt ved Mossø. Man skal næsten to meter ned under vandspejlet for at for at komme til skeletfundene.
- Vi kæmper med indsivende vand og har nogle store pumpeanlæg kørende konstant. Det gør arbejdet vanskeligt, men det er også forklaringen på, at knoglerne er så velbevarede. Vandet har simpelthen forsinket forrådnelsen, og det er derfor vi kan grave dem op i så god stand, fortæller museumsinspektør Ejvind Hertz fra Skanderborg Museum.
Hovedplanen for undersøgelserne i 2012 er at kortlægge endnu en del af ofringen af de døde krigere. Dermed håber arkæologerne at kunne besvare nogle af de mange spørgsmål, der stadig er åbne omkring det enestående fund. Samtidig håber man - gennem geologiske undersøgelser - at kunne komme nærmere en forklaring af, hvorfor ofringerne skete netop i Alken Enge.
Fakta:
• De arkæologiske udgravninger er påbegyndt den 2. juli 2012 og afsluttes den 24. august 2012.
• Der er offentlig rundvisning på udgravningen torsdage kl. 13.00 og kl. 17.00 fra den 5. juli til den 9. august 2012.
• Carlsbergfondet har bevilget 1,5 millioner til projektet ”Hær og Efterkrigsritual i jernalderen. De ofrede krigere i Alken Enge i Illerup Ådal”
Udgravningen vil være åben for pressen onsdag den 4. juli 2012 fra kl. 13.00 til kl. 16.00. Kør efter adressen Alkenvej 171, 8660 Skanderborg.
Kontakt
Mads Kähler Holst
Lektor, Aarhus Universitet
Arkæologi, Institut for Kultur og Samfund
E-mail: mads.holst@hum.au.dk
Telefon: 22 99 49 15
Ejvind Hertz
Skanderborg Museum
Museumsinspektør med ansvar for arkæologi
E-mail: ehz@museumskanderborg.dk
Telefon: 25 32 54 01
---------------------------------
Efter en meget spændende udgravning i sommeren 2009 ved Vædebro i Alken Enge, har Carlsbergfondet nu bevilget 1,5 millioner kr. til videre forskning og udgravninger i Alken Enge. Engene er beliggende, hvor Illerup Å løber ud i Mossø. Et tidligere større søområde på ca. 600 x 600 m var omkring Kr. f. skueplads for en meget stor offerbegivenhed. Det som arkæologerne finder i dag under ca. 2 meter mose er menneskeknogler liggende på den gamle søbund som enkeltknogler og ikke som hele skeletter.
Fundet i Alken Enge er enestående i international sammenhæng. Intet andet sted kendes så stor en mængde ofrede krigere fra tiden omkring Kr. f.. Det åbner en unik mulighed for at få et indblik i hvem, det var der indgik i en hær, og hvilken skæbne de led efter et nederlag.
Med bevillingen fra Carlsbergfondet bliver det muligt at igangsætte nye, store udgravninger i Alken Enge og analyser af fundene og landskabet. Tilsammen vil de forhåbentlig være med til at klarlægge de mange spørgsmål, der er omkring fundet. Hvor kommer den slagne hær fra? Hvorfor er de netop endt i Alken enge? Kan de antropologiske analyser være med til at klarlægge omstændighederne omkring krigernes skæbne fra de dræbes ved krigshandlinger, til de bliver ofret i Alken Enge? Er det muligt at finde anvendelig DNA i knoglerne? Hvordan så landskabet ud og hvordan foregik offerhandlingerne? Hvor meget fortæller samtidige romerske kilder om germanere som krigsfører og deres rituelle skikke i forbindelse med krigsførelse?
Projektet er et samarbejde mellem Museum Skanderborg og Aarhus Universitet, Afdeling for Forhistorisk Arkæologi.
Der er lagt op til et stort tværvidenskabeligt samarbejde, der inddrager samarbejdspartnere i både ind og udland. Der vil blive arbejdet målrettet på at dokumentere fundforhold og bringe forskningen så langt, at der vil kunne tilvejebringes fondsmidler til videre forskning i de kommende år. I løbet af sommeren 2012 vil der blive udsendt en pressemeddelelse i forbindelse med de arkæologiske undersøgelser.
Mads Holst, Aarhus Universitet, Lektor på Afdeling for Forhistorisk Arkæologi
Ejvind Hertz, Museum Skanderborg, Museumsinspektør og udgravningsleder på Alken Enge udgravningerne.