Stenalderen ved Ellemosen
Spor efter stenalder og bronzealder udgravet ved Ry boldbaner
I efteråret 2022 arbejdede arkæologerne fra Museum Skanderborg i området umiddelbart øst-sydøst for boldbanerne ved Ellemosen i Ry.
På baggrund af en tidligere arkæologisk forundersøgelse i området i 2018, var forventningen at støde på lidt bygningsspor og nedgravninger fra bronzealderen (1700-500 f.Kr.). Så det var lidt af en overraskelse (og en god en af slagsen) da der frem i undergrunden dukkede spor op efter hele 3 hustomter i form af 2-skibede langhuse fra stenalderen! Især en af hustomterne begejstrede arkæologerne, idet der stadig var en forsænkning bevaret. Det vil sige resterne af et forsænket gulv, der ofte kan være fundrigt, og som der kun er fundet ganske få af i Museum Skanderborgs ansvarsområde.
For at få en detaljeret beskrivelse af forsænkningen nivellerer arkæologerne bunden af forsænkningen.
Et skår med del af rand og karsiden. Parallelt med randen ses den fineste og meget karakteristiske snorornamentik.
Hustomten med forsænkningen var formentlig det yngste af husene på lokaliteten. De ældste huse lå længere mod nord og tættere på Knudhulevej. Her blev der fundet to langhuse omgivet af gruber og kogegruber. De to langhuse foreslås dateret til tragtbærekultur (3500-3200 f.Kr.), også i stenalderen. Tragtbærekulturen kendetegnes blandt andet af noget forrygende flot keramik, med en karakteristisk og iøjnefaldende ornamentik.