Jernalderbebyggelse på Anebjerg
Hen over det våde forår i 2024 undersøgte Museum Skanderborg et større område i forbindelse med nybyggeri ved Gammel Gramvej ved Anebjerg.
Forundersøgelsen fra december i 2023 viste at der kunne være tale om flere bosættelser fordelt på tre højninge der formentlig skulle dateres til romersk jernalder.
I februar 2024 startede gravemaskinen, og museets arkæologer, så med at tage jord af den store flade på 24000 m2, og ganske som forudset i forundersøgelsen, begyndte der at tegne sig et billede af omfattede bebyggelse.
Fordelt på de tre højninge blev der fundet spor efter minimum 21 konstruktioner i form af treskibede langhuse, staklader og saddeltagshegn fra yngre romersk jernalder. Højningerne har været adskilt fra hinanden af våde lavninger, så landskabet har i den grad været med til at forme og definerer bosættelserne.
Når så store flader bliver afrømmet i forbindelse med en arkæologisk udgravning, kan der godt dukke uventede fund op, og her ved Anebjerg var vi heldige at påtræffe flere spændende ting udover bosættelsen. Dels lå der, orienteret nord-syd, et ejerlavskel i form af en grøft. Men derudover lå der endnu en grøft på tværs af felterne, nemlig sogneskellet mellem Fruering Sogn og Skanderup Sogn. Dateringen af de to skel er usikker og det bliver spændende at undersøge nærmere. Endelig kom der endda neolitiske fund op, i form af et midtsulehus samt fragmenter af stenøkser.