Perron1 er prisnomineret
"Der sker noget fedt på Perron1". Perron1 er blandt de fem nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris.
"Der sker noget fedt på Perron1".
Perron1 er blandt de fem nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris.
Historiske Dage sætter hvert år formidlingen af historien i fokus under en festival, hvor museer, forlag, foreninger, arkiver og mange andre deltager med stande og aktiviteter. Historiske Dage arrangeres af Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning.
Museum Skanderborg Perron1 er blandt de nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris på 10.000 kroner, som uddeles årligt i forbindelse med Historiske Dage. Prisen skal fremhæve og præmiere nye, nyskabende, overraskende og anderledes måder at formidle historie og kulturarv og gøre dem tilgængelige for flere mennesker.
Prisen gives for
- at gøre brug af en form for formidling/tilgængeliggørelse, som ikke tidligere er set i Danmark,
- at gøre brug af nye, ikke hidtil sete platforme og metoder, og/eller
- nyskabende brug af kendte platforme.
Perron1 er nomineret sammen med fire andre projekter fra henholdsvis Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Kongernes Jelling, Fredericia Bymuseum og Museum for Forsyning og Bæredygtighed. Spændingen udløses, når prisen bliver uddelt lørdag den 26. marts kl. 14.00 i Øksnehallen i fobindelse med Historiske Dage 2022.
Indstillelse
Perron1 er indstillet til prisen for at arbejde med at sætte nye standarder for, hvad et lokalhistorisk museum kan betyde i en global verden. Det helt særlige og innovative for dette projekt er placeringen og stedets potentiale – netop at forme den kulturelle ventesal med et nyt museum på Skanderborg Station. Et sted, der skaber en forbindelse mellem by og mennesker. Perron1 fungerer som en katalysator og skabe urban og social sammenhæng i nye rammer. Vi transformerer den nedlagte postbygning på stationen til et mødested for fællesskaber med udgangspunkt i historien, hvor mennesker mødes på tværs i et kulturfyrtårn.
Det er processen, der en en del af indstillingen og ikke det færdige museum.
I 2021 har museet således arbejdet med at aktivere bygningens potentiale. Gennem arrangementer, pop-up udstillinger, laboratorium og arkiv undersøges det, hvordan bygningen kan bruges af både medarbejdere og besøgende. Der har været åbent alle dage fra klokken 10 til 18 - bortset fra coronalednukninger. Butikken og caféen opbygger langsomt brand og varesortiment, og flere og flere kommer og køber gaver eller bare en kop kaffe.
Der har været fin tilstrømning til foredrag og arrangementer. Den absolutte højdespringer publikumsmæssigt var boglanceringen af Marianne Verges nye bog – ’Bo Ark, Peter Sommer og jeg’ den 15. oktober. Her deltog omkring 250 gæster i de cirka to timer, som arrangementet varede. Den navnkundige Café Bohéme genopstod, mens gamle venner mødtes og snakkede, drak Klosterøl, hørte musik og delte historier.
I projektet ’Kunstlaboratorium på Perron1’afprøves der måder, hvorpå kunst kan være med til at formidle historie. Besøgende kan blandt andet gå på opdagelse i en videoinstallation fra loft til gulv, svævende gipsformationer med sirligt tegnede kranier og blive omhyllet af lyden af dryppende vand. Projektet er skabt i et samarbejde med Kunstråd Skanderborg og er en del af den formidlingsstrategi, som museet arbejder på i forbindelse med at skabe det nye museum.
Folk begynder at finde ud af, at museet er på perronen, og at de er velkomne. Der har været ikke mindre end 9.913 besøgende i løbet af året. Hvilket må siges at være flot, set i lyset af corona-situationen og den midlertidige karakter, som vores formidling har haft.