Louise Søndergaard
Cand. mag i Klassisk Arkæologi og Retorik. Har siden 2007 udelukkende beskæftiget sig med udgravningsaktivitet på dansk grund, hovedsageligt gravpladser og bebyggelse fra alle perioder af jernalderen samt bebyggelse fra middelalder. Udgravningsleder og ansvarlig for danefæ på Museum Skanderborg siden 2009. Projektleder på museets årlige borgerudgravning.
Særlige interesseområder er jernalderbebyggelsens struktur og funktion. Dét, at man før Danmark overhovedet blev Danmark, har ensartet sig i indretning og udtryk er både menneskeligt og genkendeligt – også i det moderne samfund. De små marginaler, hvor en eller anden alligevel har ønsket at skille sig ud, er fascinerende og dér hvor man virkelig fornemmer det forhistoriske menneske i udgravningssituationen. Louise har tillige en forkærlighed for førromerske gruber, især hvis de indeholder rundhuggede skår og ildbukke. Ritualer i den ældre jernalder samt nyere tids arkæologi står også højt på interesselisten!
Foredrag: Jernalderen bredt og specifikt, middelalderlig landbebyggelse. Firgårde fattiggård og borgerudgravning. Græsk skulptur – speciale i hellenistiske grotesker, det antikke Rom og Athen, Oraklet i Delfi.
Udgivelser:
Anebjergs ukendte renæssancegård - en totaludgravet tofte fra den sene renæssance ved Skanderborg. Gefjon 5, 2020. s. 130-149.
Jernalderfund i Stjær - landsby og gravplads. Med Anders Bonde Mørk. I Annales, Galten Lokalarkivs årsskrift 29, 2019. s. 99-105.
Helligt eller uheldigt? Skalk 4, 2019. s. 36.
Rituelle Mysterier i førromerske gruber. Skalk 2, 2019. s. 22-26.
Årets gang i arkæologien. Med Merethe Schifter Bagge og Anja Vegeberg Jensen. Museum Skanderborgs Årbog 2018.
Borgerinddragelse eller –opdragelse? Med Martin Philipsen Mølgaard. Danske Museer 3, 2018, s. 44-46.
Frivillige børn og voksne på sporet af fattiggårdens glemte historie. Museum Skanderborgs Årbog 2017, s. 63-74.
En lille danmarkshistorie fra marken. Museum Skanderborgs Årbog 2014, s. 72-76.