Udstilling om Fregerslev-vikingen
De nyeste resultater og færdigkonserverede fund vil blive udstillet fra d. 3. august på Museet på Adelgade
Fra fredag d. 3. august vil man på Museum Skanderborg kunne opleve en ny, mindre udstilling om ”Vikingen fra Fregerslev”, som omhandler de nyeste resultater og viser nogle af de færdigkonserverede gravgaver.
For lidt over et år siden var der fuld tryk på udgravningen af ryttergraven syd for Hørning. Ryttergraven viste sig at rumme udsøgt rideudstyr, i form af hovedtøj, sadel- og seletøj med omkring 800 guld- og sølvbelagte beslag. Yderligere blev der fundet resterne af et pilekogger med 22 jernpile i. Pilene har fine sølvtrådsbeviklinger, hvilket gør dem særligt eksklusive.
Da mange af de små pyntebeslag i graven var stærkt nedbrudte, blev der taget flere jordblokke op, som nu er under mikroskopisk udgravning af konservatorer. Dette arbejde fortsætter ca. halvandet år frem, så der venter stadig en masse nye opdagelser, som arbejdet skrider frem.
Men nogle meget spændende fund og resultater er netop dukket op. Da ryttergraven blev udgravet sidste år, undrede det arkæologerne, hvorfor der var forholdsvist fundtomt i den sydlige del af graven. Dette mysterium formodes nu at være løst, idet der i en af jordblokkene er fundet resterne af en stor dyretand, som med stor sandsynlighed stammer fra en hest. Samtidig påviser fosfatmålingerne af gravens bund, at der er en ophobning af fosfat netop i den sydlige del af graven. At få sin hest med sig i graven var ikke så usædvanligt for medlemmer af eliten i midten af 900-tallet, og var med til at understrege mandens status i samfundet.
Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Skanderborg Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Museum Skanderborg. Bevillinger fra Augustinus Fonden, Den A. P. Møllerske Støttefond samt midler fra Slots- og Kulturstyrelsen og Skanderborg Kommune har gjort det muligt at gennemføre projektet.
I udstillingen kan man se dyretanden og pilekoggeret med de eksklusive pile. Resterne af en fornem sadel ligger i en jordblok. Endnu en gulbelagt korsformet selesamler til hovedtøjet er kommet til de syv, som museet allerede havde konserveret. På en model af et hestehoved kan man prøve at placere de mange flotte beslag på hestens seletøj. Gennem film og et ”arbejdsbord” kan man følge konservatorernes arbejde med at pensle de mange små spor frem af mulden.