Status på arkæologi 2018
Igen i 2018 fik arkæologerne et travlt og spændende år med arkæologiske udgravninger
Et spændende og travlt udgravningsår nærmer sig sin afslutning. Sidste år afsluttedes den seks år lange udgravningskampagne på Skovby Nygård, og i år er vi meget tæt på afslutningen af den 15 år lange udgravningskampagne på Kildebjerg Ry. På Kildebjerg Ry mangles der kun ganske lidt på udgravningen ved Firgårde og nogle ugers udgravning i Midtfasen, så vi kommer til at grave på Kildebjerg Ry i kampagner gennem i alt 16 år. Begge udgravninger har været meget givtige udgravninger, og I kan læse om dem på Museets hjemmeside. Både på Skovby Nygård og Kildebjerg Ry har museet haft et forbilledligt samarbejde med bygherrer, der har knyttet bånd, alle kan have glæde af mange år fremover.
Udgravningskampagner har også kørt i Kalbygård grusgrav fra 2009 og i 2018 er der gravet med spændende resultater til følge og her forventes udgravningskampagner at fortsætte i en årrække fremover.
På Anebjerg er der også fundet to meget interessante bebyggelser. Den ene fra førromersk jernalder og den anden fra sen middelalder/tidlig renæssance. Det er helt nyt med bebyggelser i museumsområdet fra sen middelalder, og der kan måske være tale om en landbebyggelse, som vi kender fra skriftlige kilder som Nyby.
Borgergravningen på Fattiggården i Firgårde var igen i år et tilløbsstykke. I efterårsferien deltog interesserede borgere i udgravningen. Hele gårdanlægget er nu frilagt og undersøgt. Museet planlægger en borgergravning på en anden lokalitet i efterårsferien 2019.
Udforskningen af Vikingen fra Fregerslev fortsætter, og årets eScape arrangement blev afholdt på vikingens fundsted i Fregerslev. I 2019 bliver der i juni en stort anlagt todages konference om rytter og hest i vikingetid. Rådhuset på Fælleden lægger lokaler til konferencen.
Til sidst er der spændende nyheder fra Alken Enge. Et hold arkæologer har været ude og grave testhuller på 2x2 meter for at finde en afgrænsning af de humane knogler fra krigerne, som er ofret her. Resultaterne overrasker, og det viser sig at fundområdet og mængden af fund er langt større end antaget. Det lykkedes med lidt usikkerhed at afgrænse udbredelsen af de humane levn.
Alle disse spændende lokaliteter kan I læse mere om i museets årbog for 2018 som udkommer i marts 2019. Her vil der være en kort samlet fortælling om Museum Skanderborgs udgravninger i 2018.
En stor tak til samtlige bygherrer for et godt samarbejde, og en stor tak til de udgravningshold, som har været i gang i året løb og med stor entusiasme og professionalisme udgraver og dokumenter vores fælles fortid.
Glædelig jul og de bedste ønsker for et godt nytår.
Med hilsen fra arkæologerne på Museum Skanderborg.