Anebjerg II
I nybygger-kvarteret mellem Skanderborg og Stilling har museets arkæologer fundet spor efter jernalderens industrikvarter.
Lertagningsgruber og keramik i spandevis!
På en leret bakkeknold i det kvarter, som kommer til at hedde Hvidkløverhøjen, har arkæologerne fra Museum Skanderborg foretaget en udgravning. Undergrunden er meget leret her, og det har folk, som beboede Anebjerg for mere end 2000år siden ikke været sene til at udnytte.
Store, dybe huller har de gravet i massevis med henblik på at erhverve råstof i form af ler til klining af væggene i deres huse, til de stampede lergulve i samme, samt til fremstillingen af den keramik, de var så dygtige til i denne periode. Vi befinder os i de sidste par århundreder før Kr.f. (førromersk jernalder), og man har tilsyneladende haft brug for rigtig meget ler.
Sådanne dybe, vandsamlende huller har man ikke kunnet lade stå åben, og til al held for arkæologerne, er opfyldningen bla. foregået med en hel del, sønderbrudte potteskår. Udformningen af disse potteskår er vores vigtigste kilde til dateringen, så arkæologer elsker potteskår.
Hvorfor man netop i den førromerske jernalder har yndet at læsse sønderbrudt keramik ned i gruberne er stadig uopklaret. Her på Anebjerg er der imidlertid flere ting, der tyder på at det har været tale om en rituel handling.