Kalbygård grusgrav
En længere udgravnings-kampagne er nu slut, og tilbage står det spændende beretningsarbejde.
Efter flere års spændende udgravninger på lokaliteten ved Kalbygård grusgrav, er Museum Skanderborgs undersøgelser nået til vejs ende. I dette forår er den sidste etape blevet udgravet, og resultaterne kan lægges til den store pulje af viden, som er indsamlet her om især germansk jernalder. Denne tidsperiode er underrepræsenteret i forhold til flere andre perioder, så vigtigheden af et så omfattende materiale, som her er tilvejebragt, kan ikke overdrives.
Området har rummet en meget stor bebyggelse fra ældre germansk jernalder, og der er fundet langt over 200 hus- og hegnskonstruktioner. Ydermere har vi været så heldige at få et stort keramikmateriale fra bebyggelsen med hjem til museet. Keramik fra denne tidsperiode har vi ikke meget af i gemmerne, så det skal nok blive rigtig interessant at få undersøgt.
I et vådområde, som blev undersøgt på den sidste etape af udgravningen, blev der fundet en meget flot mortersten. Stenen har haft sin faste plads i beboelsesdelen af et hus, og er så blevet skaffet af vejen, måske fordi den gik i stykker.
På området er der desuden spor efter en lille bebyggelse fra tidlig førromersk jernalder. Her har vi hjemtaget en del keramik fra enkelte større affaldsgruber, og der er blevet undersøgt en håndfuld huse.
Nu går arkæologerne således i gang med en bearbejdning af de mange informationer. Blandt andet er der udtaget en masse jordprøver fra stolpehullerne i husene, og de har vist sig i en hel del tilfælde at indeholde forkullet korn. Når kornet er blevet analyseret vil det eksempelvis være muligt at finde ud af hvilke kornsorter der er blevet dyrket, og om en kornsort har været foretrukket frem for andre.