SBM1101 Kildebjerg Golf 11
Udgravning af vikingetidsgravplads overraskede med spændende fund og gravformer
På det højestbeliggende område af den kommende golfbane ved Kildebjerg, Ry blev der udgravet 18 grave fra vikingetid - på baggrund af gravenes opbygning, de vedlagte gravgaver samt C14dateringer kunne gravpladsens brug dateres til 700-900. Gravenes opbygning var ganske forskellige: de største grave var kammergrave, hvor gravkammeret er bygget op af tætstillede planker, som er tilspidsede og hamret op til 20cm ned i undergrund, således at der ikke har været anvendt søm eller nagler. I et par af kammergravene sås desuden yderligere en plankekiste indeni kammeret.
Ellers var der 3-4 grave blot bestående af plankekister, 1 enkelt bådformet grav, samt 1 bulkistegrav. Der var ikke gravgods i alle gravene, hvilket er ganske normalt for grave i vikingetiden. Den hyppigste gravgave var en jernkniv og/eller et kar - gerne såkaldte kuglekar, som i modsætning til jernalderens gravkeramik, er meget lidt kønt!
Herudover blev der fundet en usædvanlig lanse i en af kammergravene, og fine smykker i 3 øvrige grave.
Billedet herover viser konservatorerne fra Moesgaard, som kæmpede en brav kamp for at lave et af deres allerlængste præparater!
Herover ses kammergraven med lansen, hvor de nedbankede, tilspidsede planker udgør kammeret. Heri blev også fundet kar. Øverst til højre ses lansens placering. Den har tydeligvis været for lang til graven (den har selvfølgelig været fastgjort øverst på et langt skæfte) og derfor lå den skråt op ad gravens side.
Vil du vide mere om gravpladsen, og hvad der ellers er fundet på golfbanen? Læs udgravningsrapporten