Mere jernalder ved Bjertrup Østergård
En urne fra jernalderen var en af overraskelserne
I efteråret og vinteren 2021 har arkæologerne fra Museum Skanderborg endnu en gang huseret mellem Hørning og Stilling, bedre kendt som lokaliteten Bjertrup Østergård forud for Skanderborg Kommunes planlagte erhvervsudstykning i området.
Denne gang blev der fundet et pænt antal stolper, hvoraf enkelte af dem udgør to fine enkeltradede hegn. Yderligere blev der påtruffet flere naturlige vådområder eller lavninger. Disse har sekundært for områdets jernalderbefolkning fungeret som store skraldespande, hvori der gennem forhistorien er blevet smidt skår ud fra kasseret keramik og efterladenskaber fra flintbearbejdning. Keramikken er fra perioden, der kaldes førromersk jernalder, og dateringen ligger i århundrederne omkring år 0.
Der blev også fundet flere såkaldte agerrener, som er resterne af de højryggede agre, som blev en yndet dyrkningsform i forbindelse med indførelsen af den middelalderlige muldfjælsplov. De dateres til ca. år 1200 og op i nyere tid.
Endelig blev der som prikken over iét fundet en urne. Den lå placeret ganske alene, og trods udvidelser og yderligere eftersøgning blev der kun fundet denne ene. Den er ikke færdigudgravet, og museet venter spændt på, at finde ud af hvad den indeholder.
Urne A148 i forbindelse med undersøgelse i felten.