SBM1226 Blegsø Banke II
Indbyggerne i de førromerske huse fundet i Voerladegaard, nød udsigten over Blegsø længe før kommunen overvejede at udstykke arealet til moderne husbyggeri
Louise Søndergaard
Forud for etablering af boligbyggeri vest for Voerladegaard, har Skandeborg Museum foretaget en arkæologisk forundersøgelse af arealet, som ligger smukt ned til den gamle Blegsø.
Søgegrøfter udlagdes N-S på arealet, og der fremkom mange spændende anlæg fra forhistorisk tid. Der blev bl.a. fundet 4 flotte huse fra den ældre del af førromerske jernalder (500-250 f.kr.). Herudover blev der også registreret en del gruber på et område med leret undergrund. Sådanne gruber er huller, som er blevet gravet af forskellige årsager: eksempelvis til opbevaring, som brønde, som ildsteder eller fordi man har skullet bruge undergrundsmaterialet - i dette tilfælde ler, som jo har været et ganske væsentligt materiale i oldtiden -ikke bare til fremstilling af keramik, men også til klining af husvægge og -gulve.
Museets udsendte befinder sig midt i et af de førromerske huse. De mørke, lodrette streger i undergrunden er resterne af husets væggrøft, og lige her ovenfor ses i begge sider et sæt indgangsstolper, som har holdt husets døre.