SBM1297 Skovby Nygård etape III del 2
Fin romertidsbebyggelse og stort vådområde med masser af kasseret keramik.
I maj 2015 gik arkæologerne i gang med 2. etape af de i alt 4 planlagte udgravninger på området, som hedder Baastrup Lund.
Som i de foregående etaper gik vi heller ikke her tomhændede hjem, da området viste sig at indeholde små gårdsanlæg fra ældre romersk jernalder (1-160 e.Kr.). Vi fandt 6 langhuse med tilhørende små ladebygninger, såkaldte staklader. Desuden fandt vi også fire brønde. I en af disse brønde lå et tykt lag brændte dyreknogler, måske affald fra et større festmåltid. I en anden brønd havde man ved sløjfningen valgt at fylde den op med meget store kampesten, iblandt også flere kasserede kværnsten.
I midten af udgravningsfeltet lå et stort vådområde, hvor man i stor stil har kastet kasseret keramik ud. Desuden lå der også et lille stenbrolagt vadested, så man har kunnet hoppe tørskoet fra sten til sten, tværs over ”sumpen”.
Romersk jernalder er generelt en meget fundrig periode, og arkæologerne har da også indsamlet store mængder virkelig flot keramik på Baastrup Lund. Her på museet i Skanderborg bliver al keramikken vasket, nummereret og undersøgt. Efterhånden har vi fået indsamlet et stort materiale fra Skovby Nygaard, og det materiale er med til at fortælle en rigtig spændende historie om jernalderen midt mellem Galten og Skovby.