Herredsvejen I
Forbedring af Herredsvejen giver nye oplysninger om oldtiden ved Hørning
I løbet af de sidste par måneder har der været gang i først en forundersøgelse og siden udgravning af grave, huse og hegn fra yngre jernalder, formodentlig den periode som arkæologerne kalder ældre germansk jernalder (ca. 400-550 e.Kr.).
Bebyggelse og gravplads fra yngre jernalder
Nord for Herredsvejen er der udgravet tre grave: en jordfæstegrav med to kar som gravgaver, en brandgrav med et lille kar som gravgave, samt en urnegrav. Gravene formodes at stamme fra ældre germansk jernalder, og er placeret på sydlige side af en bakketop, som formodes at være en overpløjet gravhøj.
På begge sider af en lavning er der fundet levn af bebyggelse fra den yngre jernalder. Museet afventer endnu de naturvidenskabelige analyser som afgør den præcise datering, men enkelte genstande peger på, at også her befinder vi os i perioden ældre germansk jernalder. Det vil sige at vi formodentlig står overfor et af de sjældne øjeblikke i arkæologien hvor både grav- og boplads til samme befolkning i tid og sted, er lokaliseret. Det er ganske små områder der er undersøgt af en bebyggelse som potentielt kan fylde flere hektarer. Bebyggelsen formodes at fortsætte udover markerne ned mod syd.
Indtil videre er udbedringen af Herredsvejen undersøgt fra rundkørslen ved Kamstrup og til rundkørslen ved industrikvarteret. Den sidste strækning mod øst, som også går forbi ryttergraven, kommer først senere. Arkæologerne glæder sig allerede nu til denne del!