Rye Flyveplads
På Museet på Gl. Rye Mølle kan man se en udstilling om Rye Flyveplads ved Salten Langsø, som blev besat af tyskerne under besættelsen og som fra 1945-1948 var flygtningelejr for mere end 10.000 tyske flygtninge. Desuden vises særudstillingen ”Kunst bag pigtråd” med billeder, som to tyske krigsflygtninge malede under deres ophold i Rye-lejren.
Den 9. april 1940 blev Rye Flyveplads overtaget af besættelsesmagten, og snart landede de første tyske militærfly på landingsbanen. "Flugstützpunkt Kdo. 18/XI Rye" var etableret og fungerede som sådan til den 5. maj 1945. Der blev bygget mandskabsbarakker til de omkring 500 soldater, som var stationeret her, hvortil kom bunkers, skyttegrave og lagerbarakker til krigsmateriel osv.
Rye Flyveplads blev efter krigen én af Danmarks store flygtningelejre med over 10.000 indbyggere. Flygtningene kom fra det østlige Tyskland, hvor de i de sidste krigsmåneder var flygtet fra den russiske hærs storoffensiv. Rye-lejren fungerede som en lille tysk by – spærret inde bag pigtråd - med egen borgmester, postkontor, hospital, tandlægeklinik, kirke, skoler, værksteder, landbrug osv.
Særudstillingen "Kunst bag pigtråd" viser omkring 30 billeder, som to tyske flygtninge, Georg Glaubig og Gottfried Lossau, malede under deres ophold i Rye-lejren. På grund af deres malertalent fik de udleveret passérsedler, så de kunne gå udenfor lejren og tegne og male. Billederne, som de malede, blev afsat til lejrens ansatte, vagtpersonale og lokale beboere omkring lejren.