
Forskningsprojekt i Dyrehaven
Forskningsprojekt skal undersøge de materielle levn fra 2. Verdenskrig i Skanderborg Dyrehave.
Forskningsprojekt skal undersøge de materielle levn fra de tyske Luftwaffe soldater i Skanderborg Dyrehave og fra de tyske flygtninge, som overtog soldaternes barakker efter besættelsen.
På Museum Skanderborg er der i foråret 2022 startet to nye arkæologiske forskningsprojekter, der har omdrejningspunkt i de materielle efterladenskaber i Skanderborg Dyrehave.
DIS/PLACE er Julie de Vos’ to årige International Postdoc, som er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet har til formål at undersøge de sociale rum, der opstod bag pigtråden - dels da det tyske Luftwaffe bebyggede og beboede Skanderborg Dyrehave, men også i særdeleshed den efterfølgende periode som lejr for tyske flygtninge. En historie, der fra det arkæologiske synspunkt endnu er ukendt. Projektet er knyttet til Museum Skanderborg og the Spanish National Research Council, Institute of Heritage Sciences i Santiago de Compostela (INCIPIT, CSIC).
FORTRÆNGT er et forskningsprojekt finansieret af KFU, Kulturministeriets forskningspulje, med det formål at undersøge de tyske soldaters forsøg på at slette egne spor i forbindelse med overgivelsen af Dyrehaven. Julie de Vos er projektleder på FORTRÆNGT, der ligeledes har til huse på Museum Skanderborg, og som omfatter en bred vifte af deltagere, især arkæologer, men også historikere fra Museum Skanderborg.
Begge projekter bygger på arkæologiske udgravninger, der finder sted i Skanderborg Dyrehave i løbet af foråret 2022, blandt andet med en borgergravning i uge 21. Her vil lokalsamfundet blive inviteret til at deltage i det arkæologiske feltarbejde med henblik på gensidig vidensdeling. En marinearkæologisk undersøgelse af søbunden omkring Dyrehaven vil også finde sted.
Det forventes, at projekterne vil give indblik i de materielle vilkår, hvorunder både soldaterne og siden flygtningene levede, eftersom Dyrehaven i Skanderborg giver os en unik mulighed for at se nærmere på hverdagen i begge lejre. Indtil videre har emnet kun været belyst igennem historiske kilder og mundtlige overleveringer uden, at der er taget højde for de fortællinger, som de materielle spor kan bidrage med og som skaber et mere nuanceret billede af tyskerne i Danmark under og efter krigen.
Resultaterne vil blive publiceret både nationalt og internationalt i fagtidsskrifter.