Dansk navn |
Porse, Mosepors |
---|---|
Plantenummer | 5 |
Latinsk navn | Myrica gale |
Giftig - ikke giftig | Ikke giftig |
Anvendelsesområde | Mad og kulturhistorisk |
Relikter | Muligvis reliktplante |
Indholdsstoffer | Æteriske olier m.m. |
Beskrivelse | En 30-90 cm høj stedsegrøn busk med glatte, rødbrune grene. De mørkegrønne blade er kileformede og takkede mod spidsen. Blomsterne er små og énkønnede og sidder i oprette rakler. Han- og hunblomster sidder på hver sin plante. Porsen blomstrer i april-maj og er almindelig udbredt i Danmark, især i jyske hedemoser. Hele planten har en kraftig, krydret lugt. |
Kulturhistorie | Porse er en gammel kulturplante i Danmark, kendt bl.a. fra Egtvedpigens grav (ældre bronzealder), hvor der er fundet rester af en drik med porse og honning. |
Historiske anvendelse |
I middelalderen og senere blev bladene brugt som krydderi og konserveringsmiddel ved ølbrygning, nogle gange som erstatning for humle. Også i dag anvendes porse som smagssætter på øl. Bladene har også været anvendt som te, tobak og i snaps. Hele planten har været brugt som skadedyrsbekæmpelse, idet mus og rotter efter sigende afskyr lugten af porse. Afkog af bladene skulle kunne udrydde utøj, mens rakler og blade kan bruges til farvning af uld. |
Henvisninger/litteratur |
Brøndegaard, V. J. 1987: Folk og flora. Nielsen, Harald 1976: Lægeplanter i farver. |