Dansk navn |
Sar, almindelig, Bønneurt |
---|---|
Plantenummer | 8b |
Latinsk navn | Satureja hortensis |
Giftig - ikke giftig | Ikke giftig |
Anvendelsesområde | Mad og medicin |
Relikter | Ikke reliktplante |
Indholdsstoffer | Garvestoffer, æterisk olie, harpikser, slimstoffer m.m. |
Beskrivelse | En étårig buskagtig urt som bliver 15-40 cm høj. Den forgrenede stængel har grove hår og små, lancetformede blade. Blomsterne er tolæbede og sidder i et opsvulmet bæger. Blomsterne er hvide, lyserøde eller lilla og rige på nektar. Planten blomstrer i juni-september. Hele planten dufter meget krydret. Den vokser på solrige steder i veldrænet jord. |
Kulturhistorie | Sar er primært en krydderurt, allerede højt skattet i oldtiden. Romerne brugte den f.eks. i en sauce med eddike. Sar smager lidt som timian, men har en peberagtig kvalitet. Den har traditionelt været brugt som krydderi i retter med bønner og kål, dels fordi dens smag passer godt til disse grøntsager og dels fordi den hæmmer tendensen hos kål og bønner til at give luft i maven. Desuden siges sar at stimulere appetitten. Planten er hjemhørende i Middelhavsområdet. Man ved ikke, hvornår planten kom til Danmark, men den nævnes af Henrik Harpestreng (død 1244). |
Historiske anvendelse |
Hos Henrik Harpestreng beskrives sar som vanddrivende og god for smerter i brystet og ved afføring. Omslag på hovedet kan tage hovedpine og drukket i vin med honning og peber virker den som et seksuelt stimulerende middel (afrodisiakum). Men: ”Kvinder, der venter barn, skal undgå sar, så hun ikke mister det”. Almindelig sar har gennem århundreder været brugt som afrodisiakum. Den kan også anvendes mod diarré og tarmluft, og har desuden en krampeløsende virkning. Sar har også en svag bakteriehæmmende virkning pga. den æteriske olies indhold af stofferne carvacrol og p-cymen. |
Henvisninger/litteratur |
Lindt, Inge 1976: Lægeplanter i folkemedicinen. Olesen, Anemette 2005: Henrik Harpestrengs urter. Thursová; T. 1979: Komma’s lægeplanteleksikon. Tyler, Varro 1989: Leksikon i naturmedicin. |